Eataly’i Keşfet
İtalyanların Paskalya Keki Colomba ile Tanışın
İtalya’da Noel’i Panettone ve Pandoro karşılarken; Paskalya’yı ise Colomba karşılar!
Malzemeleri ile zengin ve kabarık bu kek; geleneksel olarak yüksek kaliteli un, çiftlik yumurtası, şeker, tereyağı ve doğal maya kullanılarak yapılır. Kabardıktan sonra hamur, ikonik güvercin şeklinde pişirilir ve son olarak üzerine şeker ve badem serpiştirilir.
Panettone gibi Colomba da İtalyan mutfağının özel lezzetlerinden biridir. Uzman pastacılar, Piemonte'deki yerel fındığından Emilia-Romagna'daki Amarena kirazlarına kadar yöresel malzemeleri hamurun içine ekleyerek kendi dokunuşlarını yapabiliyorlar.
Peki, Neden Güvercin?
Colomba’nın Milano lezzeti olduğunu biliyoruz. Bu kek Orta Çağ'a kadar uzanan barış efsanelerinden ilham alınarak hazırlandı. Bununla ilgili farklı efsaneler var.
Bir efsaneye göre Colomba, Kutsal Roma İmparatorluğu’nun 1176 Lombardiya Zaferi’ni işaret ediyor. Çünkü iki güvercin mucizevi bir şekilde savaş alanında beraber belirmiş…
Başka bir efsane, ise Colomba’nın ilk olarak 6. yüzyılda genç bir kız tarafından pişirildiğidir. Kral Albion’u tutuklayan Lombard kabilesine tattırıldıktan sonra; kabile Colomba’yı o kadar çok sevmiş ki kralı özgür bıraktıkları için barışı temsil eden güvercin şeklinde üretilmeye başlamış.
Gerçek hikâyeyi bilmesek de size kesin olarak bir şey söyleyebiliriz: Bir dilim Colomba efsane gibi bir lezzet!
Colomba genellikle taze meyveler kullanılarak hazırlanır. Üzerine bitter çikolata serpiştirilebilir, reçel sürülebilir veya çırpılmış krema ile servis edilebilir. İtalyanlar, Colomba’yı genellikle bir fincan kahve eşliğinde tüketmeyi tercih ediyorlar.
Hazırsanız, Eataly’de Paskalya’yı Colomba ile kutlayalım!